Workshop Staatssteun en binnenhavens

Op maandagmiddag 4 december organiseerde de NVB in samenwerking met Stig∆ en STIJL advocaten een workshop over de extra mogelijkheden die de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) / General Block Exemption Regulations (GBER) biedt voor het ontwikkelproces van een haven vanuit een gemeente of provincie gezien.
 

Staatssteun wordt vaak gezien als belemmering voor (binnen)havenontwikkelingen. Tijdens deze workshop werd toegelicht hoe de AGVV juist kan bijdragen aan de (binnen)havenontwikkeling. Onder meer werd ingegaan op de werking van de AGVV, steun voor de aanleg van openbare infrastructuur en private infrastructuur en recente steun casus bij binnenhavens. Er was ruime mogelijkheid voor discussie en vragen over het onderwerp.
 

De sprekers tijdens deze workshop werken momenteel aan een publicatie over de Algemene Groepsvrijstellingsverordening. Dit praktische handboek verschijnt in de eerste helft 2018. De door de deelnemers gemaakte opmerkingen en gestelde vragen zijn hier ook bruikbaar voor.


Visueel vergaderen

Tijdens de workshop was Steven Bouwens van Visueel Vergaderen aanwezig, hij tekende live met de workshop mee. Daarbij heeft hij twee leuke illustraties gemaakt. Deze zijn hieronder te zien. Wanneer op de afbeelding geklikt wordt kan deze als PDF in goede kwaliteit gedownload worden.

Scroll verder naar beneden voor de presentaties.

Presentaties

Hieronder kunt u de gegeven presentaties downloaden.

 

icon 20171204 Workshop Staatssteun en Binnenhavens Presentatie RuG Langer (318.76 kB)

Inleiding staatssteun voor binnenhavens en de rol van de Europese Commissie
door prof. dr. mr. J. Langer, bijzonder hoogleraar Europees recht en de Nederlandse rechtsorde aan de Rijksuniversiteit Groningen
 


 


 

icon 20171204 Workshop Staatssteun en Binnenhavens Presentatie Stijladvocaten Hovius (323.6 kB)

AGVV voor binnenhavens: hoe pas ik het toe
door mr. T.E. Hovius, partner Stijl Advocaten
 


 

 

icon 20171204 Workshop Staatssteun en Binnenhavens Presentatie STIG Delta Bakker (3.62 MB)

Binnenhavenontwikkeling in de praktijk: tips & tricks
door ing. A.P. Bakker Msc MRICS, partner Stig∆​
 


 


 

 

Go to top